Radiogestuurde weerstations

Hou je van wandelen in de natuur? Of ga je graag naar buiten om te sporten? Dan is het handig om altijd op de hoogte te zijn van de actuele weersvoorspelling. Met een radiogestuurd weerstation kun je te allen tijde een accurate voorspelling van het weer zien. Zo loop je niet het risico om onverwacht in een regenbui terecht te komen. Lees meer
Er zijn geen producten in deze categorie gevonden

Weersvoorspelling via MeteoTime


Voor een accurate weersvoorspelling is een constante stroom van meetgegevens essentieel. Daarom maken sommige digitale weerstations gebruik van radiosignalen, die in verbinding staan met het officiële meteorologische meetinstituut in Duitsland. Zoals radiogestuurde klokken synchroon lopen met de atoomklok in Frankfurt, zo staan deze weerstations via DCF77-ontvangers in verbinding met het Physikalisch-Technische Bundesanstalt in Mainflingen (de Duitse equivalent van het KNMI). De meetgegevens van dit instituut zijn binnen een straal van 1500 kilometer op te vangen en direct af te lezen op de display van jouw weerstation.

Radiogestuurde weerstations met sensoren


Hoewel de weersvoorspelling bij radiogestuurde weerstations via het radiosignaal verloopt, worden sommige van deze weerstations daarnaast ook geleverd met een of meerdere sensoren. Zo kun je met jouw radiogestuurde weerstation bijvoorbeeld ook de temperatuur en luchtvochtigheid bij jouw eigen huis meten. Sommige weerstations zijn daarnaast ook uit te breiden met meerdere sensoren. Bij diverse modellen kun je bijvoorbeeld een extra thermo-hygrosensor aansluiten, zodat je de temperatuur en luchtvochtigheid op verschillende plaatsen kunt meten. Er zijn echter ook weerstations, waar je verschillende soorten sensoren op kunt aansluiten. In dat geval kunt je joue apparaat ook nog eens uitbreiden met een regen- en/of windmeter.

Het verschil tussen digitale en radiogestuurde weerstations


Wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen een digitaal weerstation en een radiogestuurd weerstation? Beide modellen gebruiken op een bepaalde manier radiosignalen, maar de manier waarop verschilt. Wanneer een digitaal weerstation werkt met draadloze sensoren, worden de meetgegevens vanaf deze sensoren via radiosignalen verzonden naar het hoofdstation. Dit gebeurt meestal op een golflengte van 433 MHz, maar er zijn ook modellen die gebruik maken van 868 MHz. Een hogere golflengte heeft een grotere actieradius, waarbij je minder last heeft van interferentie. Als een digitaal weerstation beschikt over de weersvoorspellingsfunctie, dan wordt deze gebaseerd op de meetgegevens van de sensoren. Bij een radiogestuurd weerstation wordt de weersvoorspelling zelf ontvangen via het DCF77-radiosignaal, zoals hierboven beschreven staat.

Weerstations met een radiogestuurde klok


Naast een radiogestuurde weersvoorspelling via Meteotime kunnen zowel digitale als radiogestuurde weerstations beschikken over een radiogestuurde klok. Als dat het geval is, loopt de tijd altijd gelijk aan de atoomklok in Frankfurt en ben je dus verzekerd van een bijzonder nauwkeurige tijdsweergave. Omdat de volledig gesynchroniseerde weerstations aan de prijzige kant zijn, zijn modellen met een radiogestuurde klok weider verbreid.