HomeDigitale weerstations
Digitale weerstations
Volg je de weersvoorspellingen op de voet? Met een digitaal weerstation kun je zelf voor meteoroloog spelen. Deze weerstations zijn in staat om een grote hoeveelheid meteorologische gegevens te meten, van luchtvochtigheid tot tot windsnelheid. Aan de hand van deze data leer je steeds meer over het weer en ben je altijd op de hoogte van veranderingen in het weertype. Lees meer
Gerelateerde categorieën (4)
Meer over digitale weerstations
Aan de hand van meetgegevens van de temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid kan er een voorspelling worden gedaan over het weer. Nederland heeft een gematigde maritiem klimaat, waar de meest uiteenlopende weersomstandigheden zich kunnen voordoen. Het ene moment regent het pijpenstelen, terwijl het een uurtje later alweer zonnig is. Daarom is het erg handig om over een weerstation te beschikken, die je op de hoogte houdt van het actuele en toekomstige weer.
Voordelen van een digitaal weerstation
Het grote voordeel van digitale weerstations ten opzichte van analoge weerstations, is dat deze meestal gebruik maken van externe (doorgaans draadloze) sensoren die buitenshuis geplaatst kunnen worden. Een digitaal weerstation kan bijvoorbeeld geleverd worden met een regenmeter, thermometer, anemometer, barometer en/of hygrometer. Deze sensoren verzamelen meteorologische gegevens en verzenden deze naar het hoofdstation dat binnenshuis wordt geplaatst.
Digitale weerstations zijn er in vele soorten en maten. De meest eenvoudige modellen beschikken doorgaans over één externe thermo-hygrosensor die de temperatuur en luchtvochtigheid meet. Er zijn echter ook bijzonder uitgebreide weerstations met meerdere sensoren en handige alarmfuncties. Sommige modellen zijn op een computer aan te sluiten, waarmee je alle meetgegevens kunt beheren.
Handige functies van digitale weerstations
Naast het gebruik van één of meerdere sensoren, beschikken digitale weerstations over nog meer uitgebreidere functies en eigenschappen dan analoge modellen. Zo beschikken digitale weerstations vaak over een klok met dag- en/of maandaanduiding, een weergave van de luchtdruk door middel van een staafdiagram en een uitgebreid geheugen. Door het combineren van de verschillende meetgegevens kan er een voorspelling worden gemaakt van het weer in de (nabije) toekomst. Op veel weerstations wordt op basis van de gemeten waarden een weersvoorspelling getoond door middel van duidelijke symbolen.
Alarmfuncties en comfortniveau
De ietwat duurdere modellen zijn vaak uitgerust met verscheidene alarmfuncties die je naar believen kunt instellen op minimale en maximale waarden. Wanneer de temperatuur of luchtvochtigheid bijvoorbeeld de door jou ingestelde waarde overschrijdt, gaat het alarm af. Op veel weerstations kun je trouwens ook een alarm instellen op een bepaalde tijd, dus deze modellen zijn ook als wekker te gebruiken. Een aanverwante functie van de alarmfunctie is het ‘comfortniveau’, dat aangeeft in welke mate de combinatie van de gemeten waarden zorgt voor een gevoel van benauwdheid.
Maan en getijden
Een weergave van de maanfases, de getijden en de tijdzone waarin jij je begeeft, behoren eveneens vaak tot de mogelijkheden. Enkele digitale weerstations zijn tevens te gebruiken in combinatie met een PC, waarmee je jouw meetgegevens kunt beheren.
Over de sensoren
Digitale weerstations maken veelal gebruik van externe sensoren die meetgegevens verzamelen en verzenden naar het hoofdstation, waar je deze eenvoudig op afleest. Over het algemeen wordt er standaard één sensor meegeleverd, maar sommige weerstations zijn geschikt voor meerdere sensoren. Dit kunnen meerdere sensoren van hetzelfde type zijn, zodat je bijvoorbeeld een tweede thermo-hygrosensor kunt aansluiten. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld de temperatuur wilt monitoren van zowel jouw wijnkelder of koelcel als buiten. Er zijn ook digitale weerstations waarop je verschillende soorten sensoren kunt aansluiten. In dat geval kun je naast een thermo-hygrosensor bijvoorbeeld ook een regenmeter aansluiten. Bij ieder product wordt aangegeven of deze geschikt is voor het aansluiten van meerdere sensoren. Daarnaast vind je in deze webshop onder de accessoires ook losse sensoren, die je kunt aansluiten op jouw weerstation.
Het verschil tussen radiogestuurde en digitale weerstations
Radiogestuurde en digitale weerstations maken allebei gebruik van radiosignalen, maar wat is nu precies het verschil tussen de twee soorten? Wanneer een digitaal weerstation gebruik maakt van draadloze sensoren, worden de meetgegevens van deze sensoren via radiosignalen naar het hoofdstation gestuurd. Doorgaans gebeurt dit op een golflengte van 433 MHz, maar er zijn ook modellen die gebruik maken van 868 MHz. Een hogere golflengte heeft een grotere actieradius, zodat je minder last hebt van interferentie. Wanneer een digitaal weerstation is uitgerust met de weersvoorspellingsfunctie, dan wordt deze gebaseerd op de meetgegevens van de sensoren. Bij een radiogestuurd weerstation wordt de weersvoorspelling ontvangen via het DCF77-radiosignaal, zoals hierboven beschreven staat.
En hoe zit het met een radiogestuurde klok?
Naast een radiogestuurde weersvoorspelling via Meteotime kan zowel een radiogestuurd als een digitaal weerstation beschikken over een radiogestuurde klok. In dat geval loopt de tijd altijd gelijk aan de atoomklok in Frankfurt en wordt de tijd dus bijzonder nauwkeurig weergegeven. Omdat de volledig gesynchroniseerde weerstations aan de prijzige kant zijn, zijn modellen met een radiogestuurde klok weider verbreid.